Satışlarınızda süreklilik kazanmanın ve işletmenizi sürdürülebilir hâle getirmenin yolu sağlam bir marka değeri yaratmaktan geçer. Firmanızın piyasada ve tüketiciler nezdinde yüksek bir değere sahip olması gücünüzü her zaman korumanızı sağlar. Bu değer sistemi, ürün ve hizmet kalitesinden kurumsal kimliğe kadar birçok unsura bağlıdır. Sizin için kaleme aldığımız bu içeriği okuyarak marka değeri kavramı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Marka Nedir?
Marka değerinden bahsetmeden önce marka kavramını tanımlamak faydalı olur. Dünyaca ünlü iktisatçı Philip Kotler’e göre marka; “üretici ve satıcının tüketicilere belirli özellik ve faydaları sürekli olarak sunacağının vaadi ve kalite garantisidir”. Bu tanımdan yola çıkarak, söz konusu kavramı tüketiciye vadedilen hizmetler ve bu hizmetleri sağlayan bütüncül bir organizasyonla eşleştirmek mümkündür. Net bir sınır çizmek gerekirse, herhangi bir amaç doğrultusunda oluşan bir organizasyonu diğerlerinden ayırt eden bütün detaylar markanın bir parçasıdır.
Marka Değerinin Unsurları Nelerdir?
Bir şirketin finansal başarısı onun marka değerinin temel unsurudur. Ancak, bu başarıyı yüksek satış rakamlarıyla veya firma kaynaklarıyla sınırlandırmamak gerekir. İşletmenin belli bir dönemde iyi satışlar yakalamış olması onun yüksek bir değere sahip olduğunu tek başına göstermez. Bir markanın değeri satış rakamları, gelir düzeyi, satış artırma potansiyeli ve gelecekte var olması mümkün olan finansal girdiler ile hesaplanır.
İşletmenin iletişim stratejilerini ve şirket politikasını onun finansal gücünden ayrı bir yere koymak mümkün değildir. Bu sebepten ötürü, marka değerini hesaplarken şirketin tüketicileriyle kurduğu iletişimi de dikkate almak gerekir. Müşteri sadakati, kullanıcı deneyimi gibi etkenler satışların sürekliliğine etki eden unsurlardır. Bu unsurları hesaba katarak işletmenin değeri hakkında gerçekçi veriler elde etmek mümkündür. Firmanın finansal zenginliğini ve sürdürülebilirliğini etkileyen başlıca unsurlar şunlardır:
Marka Bilgisi
Bireyler gibi organizasyonlarında bir kimliği vardır. Bu kimlik, temas ettiği her kişi ve kurumda olumlu, olumsuz ya da nötr bir izlenim yaratır. Markaya dair oluşan izlenim, tüketicinin veya yatırımcının onunla ilgilenme potansiyelini doğrudan etkiler. Hedef kitlenizin hizmetlerinizle ilgilenmesinin yolu, firmanız hakkında iyi bir izlenim yaratmanızdan geçer. Bu izlenimi yaratmanın ilk adımı da bilgidir. Tüketiciler, bildikleri firmalara sempati duyar ve güvenir.
Marka bilgisi, firmanın müşterileri tarafından atanan bilgileri ifade eder. Örneğin, bir restoran zinciri hızlı paket servis hizmetiyle ön plana çıkıyorsa, bu hizmet marka bilgisine dâhil edilir. Aynı zamanda gönderileri zamanında teslim etmeyen bir kargo firması da olumsuz bir bilgiyle özdeşleştirilir. Söz konusu bilgi bütünü, marka farkındalığı ve marka imajı olmak üzere iki parçadan oluşur.
Marka Farkındalığı
Marka farkındalığı, firmanın tüketicinin hafızasında sahip olduğu yeri ifade eden bir kavramdır. Bu farkındalık işletmenin kurumsal kimlik unsurlarının ve bu unsurlarla ifade edilen vaatlerin bilinirliğine dayanır. Tüketici, logonuzu gördüğü veya marka adınızı duyduğu zaman hizmetlerinizle ilgili bildiklerini hatırlayabiliyorsa, bu durum kuvvetli bir farkındalık yaratmış olduğunuzu gösterir.
Aşinalık, sempati ve sadakatin ilk adımıdır. Bir tüketicinin markaya sadakat duyması için öncelikle ondan haberdar olması ve verdiği hizmeti bilmesi gerekir. Kurumsal kimlik, tam olarak bu sebepten ötürü büyük bir önem taşır. Logo, renk düzeni, isim gibi detaylar doğru biçimde kurgulanmalıdır. Bu konulara dikkat ederek hedef kitlenizin işletmenizi sizinle aynı hizmet veren diğer firmalardan ayırt etmesini sağlayabilirsiniz.
Markanızın hedef kitlenizde ne kadar bilinir olduğunu öğrenmek ve şirketinize dair farkındalığı yükseltmek için Marka Bilinirliği Araştırmaları hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Marka İmajı
İmaj, marka değerinin önemli bir bileşenidir. Bu kavram, müşteri kitlesinin işletme hakkında sahip olduğu izlenim ve inançların bütünü olarak tanımlanabilir. Söz konusu imaj, hedef kitlenizin firmanıza dair fikirlerinin olumlu olmasıyla doğru orantılıdır. Bu fikirler ne kadar olumlu düzeyde olursa markanızın imajı, dolayısıyla değeri o denli yüksek olur. Bahsedilen konuya dikkat ederek firmanızın görünümünü iyileştirebilir ve ona değer kazandırabilirsiniz.
Marka imajı, farkındalıktan farklı olarak aşinalığa değil duygulara dayanır. Firmanıza aşina olan bir müşterinin logonuzu gördüğünde hissettiği duygular sizin imajınızı oluşturur. Ürün ve şirketlerinize olan rağbeti sürekli kılabilmenin yolu da olumlu duygular uyandırmaktan geçer. Marka imajını oluşturan başlıca bileşenler şunlardır:
- Ürün ve hizmet kalitesi
- Ürün ve hizmetleri muadillerinden ayıran özellikler
- Şirketin hizmet politikası
- Kurumsal kimlik
- İletişim
- Markanın tüketicide yarattığı insani çağrışımlar (Örneğin: gençlik, bilgelik, samimiyet, coşku vb)
- Personelin tüketiciye karşı tutum ve davranışları
- Marka iletişimi
Tüketici Nezdindeki Marka Değeri Nasıl Ölçülür?
Marka değerini yükseltmenin yolu öncelikle onu ölçmekten geçer. Firmanızın tüketici kitlesi nezdindeki değerini ölçerek onu yükseltmek için gereken çalışmaları yapabilirsiniz. Aşağıdaki yöntemler, hedef kitlenizin markanıza gösterdiği ilgiyi görmenizi sağlar. Bu yöntemleri uygulayarak işletmenizin mevcut değerini fark edebilir ve onu yükseltmek için gereken çalışmaları yürütebilirsiniz.
Pazar Payı Araştırması
Şirketin piyasada ne kadar satış yaptığını göstermek için yürütülen çalışmalar pazar payı araştırması olarak adlandırılır. Bu araştırmalar marka değeri açısından önemli bir göstergedir. Söz konusu çalışma, işletmenin rakipleri arasında ve genel olarak pazarda nasıl bir yere sahip olduğunu gösterir. Araştırmadan elde edilen sonuçları analiz ederek tüketicinin marka karşısındaki davranışlarını ölçmek mümkündür.
Pazar payı araştırması aynı zamanda işletme değerinin trendler karşısındaki durumu da gösterir. Farklı dönemlerdeki verileri karşılaştırarak tüketici rağbetinin arttığı ve azaldığı dönemleri tespit etmek mümkündür. Bu sayede, işletmenin marka değerini düşüren ve yükselten unsurlar tespit edilebilir. Markanızın piyasada nasıl bir yere sahip olduğunu görmek isterseniz Pazar Payı Araştırması hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Kâr Marjı Karşılaştırması
Kâr marjı, işletmenin satışlarından elde edilen gelir ile maliyet arasındaki farkı ifade eder. Bu gösterge, tüketici kitlesinin firmaya gösterdiği ilginin görülmesini sağlar. Farklı dönemlerdeki kâr marjını karşılaştırarak markanın değerini ölçmek mümkündür. Geçmiş satış verilerini bir Excel tablosuna yazarak söz konusu karşılaştırmayı yapabilir ve işletmenizin müşteri nezdindeki değeri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Kâr marjı karşılaştırmasından doğru sonuçları almak için ani yükseliş ve düşüşler yerine belli dönemlere odaklanmak gerekir. Örneğin, belli bir dönem yüksek kâr elde edildiği hâlde bunun belli bir sürekliliği olmayabilir. Böyle bir durumda, işletmenin kitlede ilk başta yarattığı heyecanı koruyamadığı yani bir değer oluşturamadığı düşünülebilir. Kâr marjını işletmenin faaliyetleriyle eş zamanlı bir biçimde karşılaştırarak markanın değerini yükselten unsurları bulmak mümkündür.
Marka Değeri Neden Önemlidir?
Faaliyet gösterdiğiniz sektör hangisi olursa olsun, ürün ve hizmetlerinizi satabilmek için rakiplerinizin önüne geçmeniz gerekir. Tüketicileriniz ise muadilleriniz yerine sizi tercih etmek için bazı sebeplere ihtiyaç duyar. Satın alma davranışının firmanız lehine gerçekleşmesi, markanızın hedef kitlenizde yarattığı izlenime bağlıdır. Bu izlenimi oluşturmak için ise sağlam temellere dayalı bir marka değeri yaratmanız gerekir.
Değer oluşturmak, sektörünüzde öncü firmalardan biri olmanıza yardımcı olur. Bu sayede ürün ve hizmetlerinize ihtiyaç duyan tüketicinin aklına gelen ilk marka olabilirsiniz. Farkındalık ve imaj oluşturarak, hedef kitlenizin sizi olumlu niteliklerle tanımasını sağlayabilirsiniz. Sonuç olarak; değer yaratmak markanıza olan talebin sürekliliğini artırmak ve korumak açısından önemlidir.
Marka Değerini Artırmak ve Korumak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Markanızın değerini artırmak için öncelikle hâlihazırda var olan durumu tespit etmek gerekir. Detaylı bir araştırma yaparak güçlü ve zayıf yönlerinizi görebilirsiniz. Güçlü yönlerinizi pekiştirip zayıf yönlerinizi ortadan kaldırmak, kuvvetli bir değer yaratmanıza yardımcı olur. Bunu sağlamanın yolu ise markanıza ve onun etki alanlarına bütüncül bir bakışla yaklaşmaktan geçer. Yukarıda da belirtildiği gibi marka kavramı; logonuzda kullandığınız renk tasarımından tüketiciyle iletişim kurarken tercih ettiğiniz dile kadar birçok unsuru içerir. Söz konusu değeri tespit etmek ve güçlendirmek için dikkat etmeniz gereken konular şunlardır;
Hedef Kitle Analizi
Her markanın kendine özgü bir hedef kitlesi bulunur. Bu kitle kabaca işletmenin ürettiği ürün ve hizmetlere ihtiyaç duyan insan grubu olarak tanımlanabilir. Markanızın değer kazanması, hitap ettiğiniz kitlenin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmenize ve onlarla nitelikli bir iletişim kurmanıza bağlıdır. Kitlenizi doğru metriklerle analiz ederek onların gereksinimlerine karşılık verebilir ve etkin çözümler üretebilirsiniz.
Yeni bir şirket kurmayı planlıyorsanız öncelikle hizmetlerinizin kimlere hitap ettiğini bulmanız gerekir. Örnek olarak; görsel tasarım programı üretiyorsanız hedef kitleniz reklam ajansları ve sanat okulları gibi kurumlar olabilir. Hitap ettiğiniz ortalama tüketici profilini yani şirketinizin personasını belirleyerek hedef kitle analizini bir şablona oturtabilirsiniz. Bu sayede tüketicilerinizin ihtiyaçlarını her zaman anlayabilir ve onlar için etkin çözümler üretebilirsiniz.
Marka Kimliği Oluşturma
Marka kimliğini logo, isim ve renk skalası gibi görsel unsurlardan ibaret olarak görmemek gerekir. Tam aksine bunlar, markanızın kimliğini tek başına oluşturan unsurlar değil onu belirten ve açığa çıkaran göstergelerdir. Her firmanın hizmetlerine göre temsil ettiği bir duygu bütünü, ses tonu yani kişiliği vardır. Kimlik ögelerini başarılı bir biçimde kurgulamanın yolu kişiliği doğru oluşturmaktan geçer.
Kimliğinizi belirlemek için öncelikle markanızda yaratmak istediğiniz çağrışıma karar vermeniz gerekir. Örneğin, ihracatçı firmalar için yazılım üreten bir şirketiniz varsa hedef kitlenizle ciddi ve kurumsal bir tondan konuşmanız faydalı olur. Böyle bir durumda kimliğinizi bu özelliklere göre belirleyebilirsiniz. Kimlik ögelerinizi de markanız için oluşturduğunuz karaktere göre kurgulayabilirsiniz. Firmanızın kişiliğinin ve onun ögelerinin hizmetlerinizle bir bütün içinde olması, hedef kitle nezdinde değer kazanmanızı sağlar.
Sosyal Medya İletişimi
2000’li yıllardan sonra yaygınlaşan sosyal medya platformları, tüketici tutum ve davranışlarını büyük ölçüde etkilemiştir. 2020’li yıllarda sosyal medya üzerinde aktif olmayan bir markanın hedef kitlesiyle bağ kurması ve değer yaratması oldukça zordur. Bu mecralarda hedef kitlenizle kuvvetli bir iletişim kurabilir ve markanızın onlar nezdinde değer kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Sosyal medya, hedef kitlenizle kurduğunuz bağı sürekli hâle getirir ve onların yaşamlarında yer edinmenizi sağlar. Bu mecralar aynı zamanda müşteri desteği açısından da elverişlidir. Markanızı Instagram, Linkedin, Facebook ve Twitter gibi platformlarda temsil ederek tüketicilerle nitelikli bir iletişim kurabilirsiniz. Bu sayede işletmeniz lehine değer yaratabilir ve söz konusu değerin sürekli olmasını sağlayabilirsiniz.
Satış Sonrası Destek ve Müşteri Hizmetleri
Müşteri hizmetleri, marka değerinin önemli bir bileşenidir. Hizmet süreçlerinde gerek işletmenizden gerekse dış faktörlerden kaynaklı bazı aksaklıklar olması normaldir. Örneğin, sattığınız bir ürün kargo süreçlerinde hasar görmüş olabilir. Böyle bir durumda etkili ve yapıcı bir iletişim kurmanız son derece önemlidir. Bu sayede mevcut krizi bir fırsata çevirebilir ve işletmenizin değerinin korunmasını sağlayabilirsiniz.
Firmanızın tüketiciyle temas ettiği alanların tamamı markanızın değerinin bir parçasıdır. Müşteri hizmetleri politikası burada önemli bir yere sahiptir. Tüketicilerin şikayet, istek ve önerilerini değerlendirerek bunlar için çözüm üretmek müşteri bağlılığını artırır. Bu sayede yaşanan problemlerin bile işletmenize değer kazandırmasını sağlayabilirsiniz.
Reklam Çalışmaları
Hedef kitlenizi markanız hakkında bilgilendirmenin yolu reklam çalışmaları yapmaktan geçer. Bu çalışmalar, satış odaklı olabileceği gibi marka bilinirliği yaratma ve imaj güçlendirme amacıyla da yapabilir. Söz konusu çalışmalarda firmanızın vaatlerinin, kimliğinin ve mesajının net bir biçimde verilmesi gerekir. Hedef kitlenize hitap eden bir iletişim çalışması yürüterek marka değerinizin artmasını ve muhafaza edilmesini sağlayabilirsiniz.
Markanıza duyulan güven, sadece ürün ve hizmet kalitesiyle ilgili değildir. Reklam çalışması yaparken bu prensibi unutmamanız tavsiye edilir. Örneğin, özel günlerde veya sosyal sorumluluk gerektiren zamanlarda çeşitli mesajlar yayınlayabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizin markanıza sıcak bakmasını ve sempati duymasını sağlayabilirsiniz.
Marka Değerinizi Güçlendirmek İçin Neden Profesyonel Bir Ekiple Çalışmalısınız?
Marka değeri, birçok farklı bileşenler oluşur. Bu değeri oluşturmak, korumak ve yükseltmek için finans politikasından reklam üslubuna kadar pek çok konuda doğru kararları almak gerekir. Hedef kitlenize nitelikli bir biçimde hitap etmek için gereken kararları almanın yolu da bilimsel verilerle hareket etmekten geçer. Profesyonel bir ekiple çalışarak markanız için gereken verileri elde edebilir ve onun gelişimini sağlayabilirsiniz.
Kuantum araştırma olarak verdiğimiz hizmet tamamen bilimsel verilere ve profesyonel yöntemlere dayanır. Bu hizmetten yararlanarak markanızı en iyi yerde konumlandırabilir ve ona değer kazandırabilirsiniz.