Reklam Maliyetlerini Düşürmenin 5 Yolu

İçindekiler

Hedef kitlenizi markanızdan haberdar etmek ve ürünlerinize yönelik ilgi yaratmak için reklam stratejilerinizi doğru bir biçimde kurgulamanız gerekiyor. Diğer yandan, iyi optimize edilmemiş çalışmalar yüksek harcamalara sebep olabilir. Veri odaklı bir strateji benimseyerek reklam maliyetlerini düşürmek ve çalışmaların geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak mümkün. Reklam Maliyetlerine Sebep Olan Etkenler Nelerdir? Geleneksel pazarlamada da dijital reklamcılıkta da […]

Hedef kitlenizi markanızdan haberdar etmek ve ürünlerinize yönelik ilgi yaratmak için reklam stratejilerinizi doğru bir biçimde kurgulamanız gerekiyor. Diğer yandan, iyi optimize edilmemiş çalışmalar yüksek harcamalara sebep olabilir. Veri odaklı bir strateji benimseyerek reklam maliyetlerini düşürmek ve çalışmaların geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak mümkün.

Reklam Maliyetlerine Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

Geleneksel pazarlamada da dijital reklamcılıkta da geçerli olan bazı prensipler vardır. Üretilen stratejilerin ve iletilerin hedef kitleye uygunluğu benimsenmesi gereken başlıca prensipler arasındadır. Reklamlarınızın ürünlerinizle ilgilenme eğilimine sahip kişilere hitap etmesi son derece önemlidir. Bunu sağlamanın yolu da söz konusu kitleyle ilgili veri toplamaktan ve bu verilerle gerçekçi öngörüler elde etmekten geçer.

İletinin hedef kitleye uygun olmaması gereksiz bir maliyete sebep olur. Örneğin, dijital reklamlarınızda demografik parametreleri doğru belirlemediyseniz reklamlarınız ürün ve hizmetlerinize ilgi duymayan geniş bir kitleye gösterilir. Böyle bir durumda verimsiz bir strateji için yüksek harcamalar yapmanız kaçınılmaz hâle gelir. Reklam maliyetlerini düşürmek istiyorsanız öncelikle kimlere hitap edeceğinizi belirlemeniz gerekir.

Yüksek Reklam Maliyetleri Nelere Yol Açar?

Chicago Unbound Enstitüsü’nün dergisinde yayınlanan bir makale yüksek reklam harcamalarının tek olumsuz etkisinin verimsizlik olmadığını ortaya koyuyor. Makaleye göre, artan ve kontrol edilemeyen maliyetler ürün fiyatlarını da etkiliyor. Harcamaların artışı kârlılık dengesini bozduğu için ürün ve hizmet fiyatlarının artması kaçınılmaz hâle gelebilir. Böyle bir durumda yeni müşteri kazanmak şöyle dursun, mevcut tüketicilerinizi tutmanız da zorlaşabilir.

Reklam Maliyetlerini Düşürmek İçin Ne Yapmalısınız?

Geleneksel ve dijital reklamcılık faaliyetlerinde maliyetleri düşürmek için aşağıdaki konulara dikkat edebilirsiniz.

Hedef Kitleyi Doğru Belirleyin

Ürünlerinizin tam olarak kime hitap ettiğini belirlemeden başladığınız bütün reklam çalışmaları kaçınılmaz olarak yüksek maliyetlere sebep olur. Örnek vermek gerekirse; tenis ürünleri satan bir mağazanız varsa reklamlarınızın spor dergilerinde, gazetelerde yayınlanması, sosyal medyada tenis ile ilgili sayfaları beğenen kişilere gösterilmesi gerekir. Ancak satışlarınızı etkili hâle getirmek için kitlenizi spesifik olarak belirleyebilirsiniz. Ürünleriniz aktif olarak spor yapan kişilere hitap ediyorsa kitlenizi bu parametreyle, yaş aralıklarını belirleyerek daraltabilirsiniz.

Her firmanın bir ideal müşteri personası vardır. Bu persona, şirketin ürün ve hizmetlerine ilgi duyan kitlenin ortalamasını hitap eder. Reklam maliyetlerini düşürmek için öncelikle personanızı oluşturmanız gerekir. Hitap ettiğiniz ortalama tüketici profilini demografik ve davranışsal özelliklere göre belirleyebilirsiniz.

Veri Toplayın ve Analiz Edin

Ortalama bir sosyal medya kullanıcısının aktivitesi satın alma davranışı hakkında detaylı veri sağlar. Kullanıcının ziyaret ettiği siteler, beğendiği sayfalar, reklamlara gösterdiği tepkiler onun neyle ilgilendiğini ve ilgilenmediğini gösterir. Ayrıca, tüketici gruplarıyla birebir veya çevrimiçi platformdan üzerinden yapılan anketlerle de müşteri eğilimlerini analiz etmek mümkündür. Bu tür yöntemlerle elde ettiğiniz verileri detaylı bir sisteme oturtarak tüketicilerin satın alma davranışlarını öngörebilirsiniz. Reklam stratejilerinizi bu davranışlara göre belirleyebilirsiniz.

Verilerin toplanması kadar doğru yorumlanması da önemlidir. Analizin hedefi, tüketicilerin davranışını tetikleyen duygusal faktörleri belirlemek olmalıdır. Örnek vermek gerekirse, belli görseller beğeni, yorum, paylaşım gibi davranışları tetikliyor olabilir. Böyle bir durumda, reklam çalışmalarında söz konusu görsel düzeni korumanız gerekir. Veri analizini doğru bir biçimde kullanarak reklam maliyetlerini düşürmek mümkündür.

Dönüşüm Odaklı Kampanyalar Oluşturun

Dönüşüm hunisi, potansiyel müşterilerin bir web sitesini ziyaret ettiği andan itibaren satın alma işlemi gerçekleştirdiği noktaya kadar geçirdikleri süreci temsil eder. Bu sürecin her aşaması, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak ve onları sonraki adımlara yönlendirmek için optimize edilmelidir.

Dönüşüm oranlarını artırmak için kullanıcı deneyimini iyileştirmek de kritik öneme sahiptir. Kullanıcıların web sitesinde kolayca gezinmeleri, istedikleri bilgilere hızlıca erişmeleri ve satın alma işlemi sırasında herhangi bir zorluk yaşamamaları önemlidir. Kullanıcı dostu bir arayüz ve hızlı yükleme süreleri, dönüşüm oranlarını artırmak için hayati öneme sahiptir.

Ayrıntılı hedefleme seçeneklerinin kullanılması da dönüşüm oranlarını artırabilir. Özellikle remarketing gibi hedefleme seçenekleri, web sitesini daha önce ziyaret eden kullanıcılara tekrar reklam göstererek onları yeniden hedefleyebilir ve satın alma kararı almalarını teşvik edebilir. Potansiyel müşterilerin davranışlarını tetikleyen dönüşüm kampanyalarıyla reklam maliyetlerini düşürmek mümkündür.

SEO’ya Önem Verin

Fleishman-Hillard tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin %89’u herhangi bir ürün satın almadan önce arama motorlarını kullanıyor. Bu istatistik, Google başta olmak üzere arama dizinlerinde görünür olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Tüketicilerinizin ürün ve hizmetleriniz ile ilgili aramalarda size ulaşabilmesi reklama olan ihtiyacınızı azaltır. Böyle bir durumda daha az reklam vererek daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.

Dijital reklam platformları büyük ölçüde etkileşim odaklıdır. Organik olarak aldığınız etkileşim reklamların etkisini artırır. Örneğin, SEO çalışmalarınız sonucunda Google’da ilk sayfaya geldiyseniz sizinle aynı anahtar kelimede rekabet edip aynı harcamayı yapan başka bir firmaya göre daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Düzenli içerik üretip sitenizi SEO’ya uygun hâle getirerek reklam maliyetlerini düşürebilirsiniz.

Tüketicilerinizin Gözünden Bakın

Tüketicilerinizin markanıza yönelik beklentisi onlara spesifik bir ürün veya hizmet sağlamanızdan ibaret değildir. Markanızı hedef kitlenizin nezdinde güvenilir kılmanın yolu onların beklentilerini, ihtiyaçlarını ve eğilimlerini tam olarak anlamaktan geçer. Sosyal medya verileri bu konuda yetersiz kalabilir. Birebir görüşmeler, anketler ve detaylı davranış analizleriyle tüketicilerinizi daha iyi anlayabilirsiniz.

Kuantum Araştırma olarak verdiğimiz hizmetler markanıza ve ürünlerinize tüketicilerinizin gözünden bakmanızı kolaylaştırır. Gerek çevrimiçi ortamlardan gerekse birebir görüşmelerle sağlanan verilerle hedef kitlenizin ihtiyaç ve eğilimlerini anlayabilirsiniz. Bu hizmetlerden yararlanarak reklamlarınızı detaylı verilerden elde edilmiş değerli öngörüler üzerine inşa edebilirsiniz. Böylece reklam maliyetlerinizi düşürebilir ve geri dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz.

Daha İyi karar vermenize yardım edebiliriz.

Bize bugün ulaşın, İşinizi büyütmenin yollarını konuşalım